Czas Dobrego Sera i Wina

Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

VII Festiwal Czas Dobrego Sera 17-18. 06. 2017

Z radością zapraszamy na VII edycję naszego festiwalu “Czas Dobrego Sera”, która od 17 do 18 czerwca (w sobotę i niedzielę po Bożym Ciele) odbywać się będzie w królewskim Sandomierzu.

Jak mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek,„niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka”.

W Sandomierzu będzie można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy polskiej i słowackiej, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Nie zabraknie też całej plejady najlepszych serów z całego świata, między innymi takich jak: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. W Sandomierzu organizatorzy spodziewają się około 20 polskich winnic z całej Polski. Ser i wino, to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego organizatorom zależy, by wzrastać razem w tym niezawodnym duecie, dlatego też festiwal od tej edycji to nie tylko „Czas Dobrego Sera”, ale również „Czas Polskiego Wina”. I tak w Sandomierzu pojawią się między innymi następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Sztukówka, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która w tym roku zaprezentuje pełną paletę swoich miodów pitnych z Miodem Koronnym i Czeremszakiem na czele. Dopełnieniem polskich trunków w Sandomierzu z pewnością będą doskonałe nalewki, między innymi te wytwarzane przez Karola Majewskiego z Łomianek pod Warszawą.

Zapraszamy na stronę internetową festiwalu www.czasdobregosera.pl